Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfahelpdeskGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 81
Kayıt tarihi : 21/01/09
Yaş : 34
Nerden : İZMİT / GÖLCÜK

CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Empty
MesajKonu: CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM   CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Icon_minitimeC.tesi Şub. 14, 2009 9:03 pm

Router Configurasyon Komutları

Router üzerinde yapmış olduğunuz değişikliklerin kalıcı olması için bu değişikliklerin konfigürasyon dosyasına yazılması gerekir. Aşağıdaki tabloda Router üzerindeki konfigürasyon ayarlarını görmek, kaydetmek veya silmek için kullanılabilecek komutları bulabilirsiniz.
IOS 10.3 ve öncesi IOS 11.3 ve öncesi IOS 12.0 Açıklama
Write terminal Show running-config More system: startup-config Router üzerinde çalışan konfigürasyonu gösterir.
Show configuration Show startup-config More NVRAM: startup-config NVRAM’da bulunan ve Router boot ederken kullanılan konfigürasyonu gösterir.
Write erase Erase startup-config Erase NVRAM NVRAM’de bulunan ve Router boot ederken kullanılan konfigürasyon dosyasını siler.
Write memory Copy runnig-config startup-config Copy system: running–config Router üzerinde yapmış olduğumuz konfigürasyon ayarlarının kalıcı olması için NVRAM’daki konfigürasyon dosyasını yazar.
Write network Copy running-config TFTP Copy system: running-config FTP; TFTP Çalışan konfigürasyonunu FTP veya TFTP server’a kaydetmek için kullanılır.

IOS’un Yedeklenmesi ve Geri Yüklenmesi
Cisco IOS’ların yedeklenmesi ve yedekten geri yüklenmesi için kullanılan komutlar aşağıdaki tabloda listelenmiştir.
Komut Açıklama
Copy flash tftp Router’ın flash’ındaki IOS’un yedeğini TFTP server’a kopyalar.
Copy tftp flash TFTP server’da bulunan bir IOS imajını flash’a kopyalamak için kullanılır.
Copy running-config tftp Router üzerinde çalışan konfigürasyonu TFTP sunucuna kopyalar.
Copy tftp running-config TFTP sunucunda bulunan bir konfigürasyon dosyasını router’a yükler.

Router Configurasyonu II

Şimdi sıra geldi şimdiye kadar teorisiyle ilgilendiğimiz Router’ı konfigüre edip basitçe yönlendirme yapabilecek duruma getirmeye. Bunun için ilk önce Router’a login oluyoruz. Ardından privileged exec mode geçmeniz gerekiyor. “enable” yazıp bu mode giriyoruz. Ardından router’a onu konfigüre edeceğimizi belirten “configure terminal” komutunu veriyoruz. (Bu komutun kısa yazılışı ise “config t”dir.) Şimdi gönül rahatlığı içinde Router’ı konfigüre etmeye başlayabiliriz. İlk önce Router’ımıza bir isim vererek başlayalım. Bunun için “hostname” komutunu aşağı şekilde giriyoruz. (Router’ın komut satırının nasıl değiştiğine dikkat edin!)
Router(config)#hostname RouterA
Bu komutu girdikten sonra komut satırı aşağıdaki gibi olacaktır.
RouterA(config)#
Router’ımıza bağlanan kullanıcılara bir banner mesajı göstermek isteyebiliriz. Bunu gerçekleştirmek için “banner motd” komutunu aşağıdaki şekilde kullanmalıyız.
RouterA(config)#banner motd#wardom.com Router’ına hoşgeldiniz#
Burada komuttan sonra kullandığımız # karakterlerinin arasına mesajımızı yazıyoruz.Bunun haricinde tanımlanabilecek bannerlar ise şunlardır;Exec banner,Incoming banner ve Login banner.
Sıra geldi Router’ımıza bağlantı sırasında kullanıcılara sorulacak şifreleri belirlemeye. Cisco Router’larda beş farklı şifre bulunur. Bunlardan ikisi privileged mod’a erişim için tanımlanırken, bir tanesi konsol portu, bir tanesi AUX portu ve diğeride Telnet bağlantıları için tanımlanır. Bu şifrelerden “enable secret” ve “enable password”, privileged mod’a geçmek için kullanılırlar ve aralarındaki fark “enable secret”’in şifrelenmiş bir şekilde saklanmasıdır. Yani konfigürasyon dosyasına baktığınızda “enable secret” şifresinin yerinde şifrelenmiş halini görürsünüz. Ama aynı dosyada “enable password”’u ise açık bir şekilde şifreleme yapılmadan saklandığını görürsünüz. Bu da sizin konfigürasyon dosyanızı ele geçiren birisinin “enable password” şifresini kolayca okuyabileceğini ama “enable secret” şifresinden bir şey anlamayacağı anlamına gelir. “Enable password” şifresi ise “enable secret” şifresi tanımlanmamışsa veya kullanılan IOS eski ise kullanılır. “Enable secret” şifresinin konfigürasyon dosyasına yazılırken kullanılan şifrelemenin derecesini ise “service password-encryption” komutu ile belirleyebilirsiniz. Şimdi sırasıyla bu beş şifrenin nasıl tanımlandığını anlatalım; “Enable secret” ve “enable password” şifreleri aşağıdaki şekilde tanımlanır.
RouterA(config)#enable password cisco
RouterA(config)#enable secret istanbul
Burada wardom ve istanbul bizim koyduğumuz şifrelerdir.
Eğer Router’ın konsol portuna şifre koymak istiyorsanız
RouterA(config)#line console 0
RouterA(config-line)#login
RouterA(config-line)#password cisco
Router’ın AUX portuna şifre koymak için:
RouterA(config)#line aux 0
RouterA(config-line)#login
RouterA(config-line)#password istanbul
Router’ın Telnet bağlantılarında soracağı şifreyi ise şöyle belirleyebilirsiniz:
RouterA(config)#line vty 0 4
RouterA(config-line)#login
RouterA(config-line)#password turkiye
Burada telnet portlarının tamamına aynı şifre verilmiştir. Bu portların herbirisine farklı şifreler atanabilir. Fakat router’a yapılan her telnet isteğine router, o zaman kullanımda olmayan bir port’u atadığı için bağlantıyı kuran kişinin tüm bu telnet portlarına atanmış şifreleri bilmesi gerekir. Bu yüzden telnet portlarına ayrı ayrı şifre atamak iyi bir yaklaşım değildir.
Bunun haricinde Router’a yapılan konsol bağlantılarının, kullanıcı herhangi bir işlem yapmadan ne kadar süre aktif kalacağını da “exec-timecut” komutuyla belirleyebiliriz
Router Arayüzleri
Router’ların interface’lerini konfigüre etmek için her bir interface’e ait interface konfigürasyon moduna girilmelidir. Bu modda o interface’in aktif (up)’mi yoksa pasif mi (down) olacağını, IP adreslerini vb. konfigürasyon ayarları yapılır. Örneğin Router’ımızın 1 Ethernet ,2 tane de seri interface’inin olduğunu düşünelim. Ethernet interface’ini konfigüre etmek için aşağıdaki komutu global konfigürasyon modundayken girmeliyiz.
RouterA(config)#int e0
Bu komutu yazıp Enter’a basarsanız interface konfigürasyon moduna geçersiniz(Burada IOS’un bize sunmuş olduğu kolaylıkları kullanmaı da ihmal etmiyoruz tabiki J). Şimdi bu interface’in IP adresini belirleyelim. Bunun için aşağıdaki komut kullanılır;
RouterA(config-if)#ip address 10.3.9.1 255.255.255.0
Eğer bu interface için bir açıklama eklemek istiyorsanız bunu aşağıdaki gibi “description” komutunu kullanarak yapabilirsiniz.
RouterA(config-if)#description Pazarlama Grubunun LAN bağlantısı
Konfigüre ettiğiniz interface’in işlevselliğini yerine getirebilmesi için aktif (up) olması gerekiyor. Varsayılan olarak bütün interface'ler pasif (administratively disabled)’dir. Bunun için ise aşağıdaki komutu kullanmalısınız.
RouterA(config-if)#no shutdown
Ayrıca Cisco’nun 7000 veya 7500 serisi router’larında VIP(Versatile Interface Processor) kartları varsa bunun için aşağıdaki formatta bir komut kullanarak interface tanımlamalısınız;
Interface tip slot/port adaptör/port numarası
Örneğin;
RouterA(config)#interface ethernet 2/0/0
Debug İşlemi
Router üzerinde hata ayıklamak için kullanılabilecek komutlar mevcuttur. Bu komutların başında “debug” komutu gelir.
RouterA#debug all
Unutulmaması gereken bir nokta da debug işleminin Router’ın kaynaklarını bir hayli fazla kullandığıdır. Bu yüzden debug işlemi bitirildikten sonra “undebug all” veya “no debug all” komutlarından bir tanesi kullanılarak Router’a debug yapmaması gerektiği bildirilmelidir.
CDP (Cisco Discovery Protocol)
Data Link katmanında çalışan bu protokol Cisco tarafından geliştirilmiştir ve fiziksel olarak birbirine bağlı tüm Cisco cihazlarının birbirleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. IOS 10.3 veya daha yukarı versiyon çalıştıran Router’larda CDP default olarak aktifdir ve otomatik olarak komşu Router ve switch’ler hakkında bilgi toplar. Bu bilgiler arasında cihaz ID’si ve cihaz tipi gibi bilgilerde bulunur. CDP kullanılarak öğrenilen bilgileri privileged mod’da “show cdp neighbors” komutunu kullanarak görebilirsiniz. Bu komutu kullandığınızda fiziksel olarak bağlı olduğunuz cihazların isimlerini, portlarını, cihaz tiplerini(router,switch vs.) ,sizin router’ınıza hangi interface’inin bağlı olduğunu,bu cihazların hangi platforma ait olduğunu,holdtime değerini interface isimlerini görebilirsiniz. CDP ile toplanmış bilgileri daha ayrıntılı bir şekilde görmek istiyorsanız “show cvp neighbor detail” komutunu kullanmalısınız. Bu komutun çıktısında ise show cdp neighbors komutunun çıktısında bulunan bilgilere ek olarak cihazda kullanılan IOS versiyonu, IP adresleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Eğer CDP protokolünün Router üzerinde çalışmasını istiyorsanız o zaman global konfigürasyon modunda iken “no CDP run” komutunu girmelisiniz. Ayrıca CDP’yi interface bazında da pasif yapabilirsiniz. Bunun için interface konfigürasyon modunda iken “no CDP enable” komutunu girmelisiniz.
Telnet Kullanarak Router’ı Yönetmek
Tüm Cisco Router ve switch’ler Telnet isteklerine cevap verecek şekilde, üzerlerinde Telnet server servisi çalışır vaziyette gelirler. Bunun yanında tüm Cisco Router’ları ve bazı switch’ler Telnet istemci programı ile birlikte gelir ve ağ yöneticilerinin Router’ları uzaktan yönetmesini sağlar. Privileged modda iken herhangi bir Router’a bağlanmak için “telnet” veya “connect” komutlarını kullanabilirsiniz. Bu komutlar parametre olarak bağlantının kurulacağı Router’ın IP adresini veya host ismini alır. Eğer parametre olarak host ismi kullanılmışsa Router’da DNS ayarlarının yapılması gerekir. Ya da Router’daki host tablosuna “ip host” komutunu kullanarak bu host’a ait kayıt girilmelidir. Örneğin aşağıdaki komutla adı RouterB ve IP adresi 10.3.10.1 olan router’ın kaydı host tablosuna girilmektedir.
RouterA(config)#ip host RouterB 10.3.10.1
Eğer router’ın isim çözümleme işini host tablosuyla değilde DNS sunucu ile halletmek istiyorsanız o zaman Router’a DNS sunucunun adresini “ip name-server” komutunu kullanarak belirtmelisiniz.
RouterA(config)#ip name-server 10.3.9.2
Router’ın komut satırında herhangi bir şeyi örneğin bir komutu yanlış veya eksik yazarsanız router bunun bir isim olduğunu farzedip DNS sunucuyu arayacak ve bu ismi çözmeye çalışacaktır. Bu işlemde bir hayli zaman alacaktır. Böyle bir durumda beklememek için Ctrl+Shift+6 tuş kombinasyonuna bastıktan sonra X tuşuna basıp bu işlemi sonlandırabilirsiniz. Bunun haricinde bu tuş kombinasyonu uzak sistemlere yapılan telnet bağlantısını askıya alıp kendi router’ınıza geri dönmek içinde kullanılır.
Bir telnet otrumunu kapatmak için “disconnect”, “exit”, “quit” veya “logout” komutlarını kullanabilirsiniz. Eğer birden fazla Router’a Telnet ile bağlanmışsanız bu bağlantıları “show session” komutunu kullanarak görebilirsiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://helpdesk.yetkinforum.com
deutzik_22




Mesaj Sayısı : 33
Kayıt tarihi : 24/01/09

CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Empty
MesajKonu: Geri: CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM   CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Icon_minitimeÇarş. Şub. 18, 2009 3:00 pm

ya aslında süper iş ya bu networkculuk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
blackjack90

blackjack90


Mesaj Sayısı : 40
Kayıt tarihi : 21/01/09
Yaş : 34
Nerden : DÜNYADAN

CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Empty
MesajKonu: Geri: CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM   CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Icon_minitimePerş. Şub. 19, 2009 12:54 pm

kanka eline saglık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
narcicegi33




Mesaj Sayısı : 29
Kayıt tarihi : 18/02/09

CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Empty
MesajKonu: Geri: CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM   CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM Icon_minitimeCuma Şub. 20, 2009 5:41 pm

güzel nerde kullıcaz bunları
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 2.BÖLÜM
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 1.BÖLÜM
» CCNP Sınavları Router Konfigurasyonu 3.BÖLÜM
» Cisco Router Yönetimi
» cisco router confıgure komutları
» Çılgın reklamlar Bölüm

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: BİLGİSAYAR :: NETWORK-
Buraya geçin: